Andrejev dom - Pajk - Pohorje
Andrejev dom - Pajk na Pohorju

Andrejev dom - Pajk

Planinski dom Andrejev dom - Pajk ima bogato zgodovino in sicer sami začetki segajo celo več kot pol stoletja nazaj v preteklost, ko je Andrej Kamerički pričel z gostinsko dejavnostjo na Rogli. S trdo voljo in znanjem, pridobljenem po Evropi in celotni bivši Jugoslaviji, kjer je vestno zbiral recepte ter se učil, je v 70-tih prejšnjega stoletja stopil na samostojno pot.

Kot upravnik je prevzel Planinski dom Glažuta na Ruškem Pohorju. Bil je prvi, ki se je na celotnem Pohorju pričel ukvarjati z vrtci in šolami v naravi, z letovanji in zimovanji za razne skupine/društva. Ker je bila Glažuta od prve bližnje koče oddaljena 10 km in ker nekoč niso redno plužili, so bili začetki težki, polni izzivov. Vendar se Andrej ni dal. Je rojen Rušan in pohorska kri je v njem. Ker je želel, da se ima pri njem vsakdo super, še posebej najmlajši, ni bilo težko niti v hudi zimi, ko je zapadlo tudi po 4, 5 metrov snega, ko je temperatura padla krepko pod ledišče, si nadeti zimsko jakno, kapo, rokavice in se odpraviti na 10 km pot po par litrov olja, da so otroci dobili svoje najljubše palačinke :)

Več kot 25 let se je Glažuta razvijala, bogatila s svojo ponudbo. A, ker je bila pod denacionalizacijo, jo je en dan bilo potrebno predati lastnikom.

Ampak tukaj se naša zgodba še ne konča! Ker Andrej je in ostaja pionir Pohorja, pa ker v njem bije pohorsko srce, je takoj našel svoj naslednji izziv, svoj drug pristan. Leta 1997 je postal naprodaj Pajkov dom - počitniški dom Mariborske tekstilne tovarne (MTT), ki je postopoma propadal. Ponovno je s skrbnostjo postavil na noge še tretji objekt, katerega je preimenoval v Andrejev dom - PAJK. Že isto leto je Andrejev dom gostil prve vrtce in šole v naravi. Do danes se je le-teh zvrstilo ogromno. Svojo ponudbo pa dopolnil z razno raznimi paketi za društva, odrasle, sindikate, invalide, s celodnevnimi pikniki v naravi itd. 

Ker je Andrej danes vesel in poskočen upokojenec, njegovo tradicijo nadaljuje hči Katjuša. Že od malih nog se je znala zavrteti med gosti in z nasmeškom postreči domače specialitete. Z očetom sta prava ekipa! Skupaj na planinskem domu, ki se nahaja v osrčju pohorskega gozda, ob dobri hrani in pijači, rada razveseljujeta goste, ki se vedno rajši vračajo. Z vseh koncev in krajev. 

Vendar, ne glede, da je z novo generacijo zapihal nov veter, ki je prinesel nove ideje, zamisli, se še vedno povsod ohranja pristno pohorsko gostoljubje, prijaznost in občutek domačnosti.

Prijava na e-novice

Spodaj se prijavite na naše spletne novice in ne zamudite svežih ponudb in akcij!